Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζόχες ή Μαζοχιστές;;

Χαίρετε!! Δε χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες από τη δημιουργία του blog για να έρθει να προστεθεί άλλη μια φωνή στη μαζοχιστική τάση που έχουμε όσοι ασχολούμαστε με αυτό το προϊόν που οι παράγοντες που απέμειναν ονομάζουν ελληνικό ποδόσφαιρο!! Ο Προπονητής του Λεβαδειακού αμέσως μετά τον αγώνα με τον Πρωταθλητή Ολυμπιακό δήλωσε : "Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα αφήσω να κρίνετε εσείς πόσο δίκαιο είναι το 4-0. Πολλές φορές αναρωτήθηκα στα 27 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά πως αντέχουμε αυτό το πράγμα. Πρέπει να είμαστε μαζοχιστές που ανεχόμαστε το ελληνικό ποδόσφαιρο.. Αυτά μόνο. Καλή συνέχεια στον Ολυμπιακό και στην ομάδα μου."
Μια δήλωση που πιάνει το πνεύμα του blog, που ναι μεν γίνεται σ΄ ένα παιχνίδι που δε χρειαζόταν η επέμβαση της διαιτησίας για να επικρατήσει η νικήτρια ομάδα αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της !
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει και αυτό το αποδεικνύουν μια σειρά από λόγοι...


Μόλις 2 αγωνιστικές έχουν παιχτεί στο νέο πρωτάθλημα της Superleague και αυτό που πρωταγωνιστεί δεν είναι το ενδιαφέρον για την κατάσταση των ομάδων με τα νέα δεδομένα, δεν είναι οι πάρα πολλοί νεαροί Έλληνες παίκτες, πολλοί εκ των  οποίων άγνωστοι στο ευρύ κοινό και λόγος για να δούμε "τι ψάρια πιάνουν" , δεν είναι ο θαυμασμός για το όμορφο δημιούργημα του Ατρομήτου, δεν είναι το μπράβο για την καλή αρχή του Ελευθερόπουλου στον πάγκο του Πανιωνίου, δεν είναι καν ο (προσωρινός) ενθουσιασμός που υπάρχει στην αρχή των πρωταθλημάτων. 

Πρωταγωνιστές ξανά οι διαιτητές που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σβήσουν κάθε υποψία ότι τα λάθη τους είναι ανθρώπινα και αδυνατούν να καταλάβουν ότι έχουν βοηθητικό  ρόλο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου κι όχι κάποιο πρωταγωνιστικό. 
Αλλά πάνω κι από τα παιδιά με τη σφυρίχτρα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι πρόεδροι και βέβαια οι ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ τους!  Αν οι διαιτητές δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη θέση τους στο ποδόσφαιρο οι πρόεδροι-μεγαλομέτοχοι-διαχειριστές έχουν χάσει από καιρό κάθε επίγνωση για το τι πρέπει να κάνουν για το ποδόσφαιρο. 
Και ενώ οι δύο παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων του ποδοσφαίρου(;) μειώνουν συνεχώς το λεγόμενο "reputation" του ελληνικού ποδοσφαίρου το τελειωτικό χτύπημα το δίνουν οι μεγαλύτεροι υπεύθυνοι των γενιών φιλάθλων που πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και οι απύθμενα χαμηλού επιπέδου εφημερίδες.

Διαιτητές

Έχω την εντύπωση ότι πριν λίγο καιρό η διαιτησία  προσπάθησε να αναλάβει το σωστό της ρόλο. Αλλά αυτό ήταν προσωρινό καθώς απλά πήρε φόρα να γίνει ακόμα χειρότερη. 2 μόλις αγωνιστικές και το δείγμα γραφής μόνο καλό δεν είναι. Είχαμε ακύρωση καθαρού γκολ μετά από μόλις 10 αγωνιστικά λεπτά. Δεν άντεξε ο συγκεκριμένος επόπτης ούτε 10 λεπτά να σηκώσει το βάρος της θέσης του.  Είχαμε σορό λαθών μέχρι και σε εύκολες περιπτώσεις οφσαιντ εκατέρωθεν, είχαμε επίδειξη δύναμης διαιτητή απέναντι στον (πολυλογά όντως) αρχηγό του Παναθηναϊκού κι αυτά είναι μόνο τα πιο κραυγαλέα.  Γενικότερα προσπαθώ να μην ασχολούμαι με τη διαιτησία και γι αυτό θα σταματήσω σε αυτή τη μικρή αναφορά. Ελαφρυντικό γι αυτούς η χρησιμοποίηση τους από παράγοντες για να δημιουργήσουν κλίμα και αναταραχές. Δικαιώματα πάντως συνεχίζουν να δίνουν απλόχερα.

Παράγοντες

Οι άνθρωποι που ουσιαστικά ορίζουν το μέλλον του ποδοσφαίρου. Το υπονομεύουν, το απαξιώνουν, αντίκρυσαν γήπεδα άδεια από  τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές. Κι όμως δεν αλλάζουν. Κι όμως γίνονται ακόμα χειρότεροι!! Αλαφούζος και Μαρινάκης φαίνεται πως δεν αρκέστηκαν στη διαφήμιση του πρώτου και του εγχείρηματός του το καλοκαίρι αλλά συνεχίζουν τον πόλεμο με ανακοινώσεις , με απειλές για δικαστήρια και βέβαια με κατηγορίες για το αντίπαλο δέος που όμως κανέναν στην ποδοσφαιρική κοινωνία δε σοκάρουν. 
Από τη μια κατηγορίες για "Ανθρώπους που ενέχονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων και κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη απολογηθεί, παραπεμφθεί και να είναι στη φυλακή για τις πράξεις τους , έχουν πολλάκις αλλοιώσει τη θεσμική του λειτουργία, έχουν καταρρακώσει το κύρος του και έχουν προσβάλλει την αξιοπιστία του."
Κι από την άλλη "κατηγορίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου, οφειλές πολλών εκατομμυρίων στο ΙΚΑ και στο ελληνικό δημόσιο και άλλα πολλά" αλλά και "κακουργηματικές πράξεις και το «μεγάλο φαγοπότι της ΕΡΤ» το λογαριασμό του οποίου πλήρωσε ο ελληνικός λαός"
Μόλις σε 2 αγωνιστικές το φιτίλι άναψε και το πυροδότησαν οι έχοντες το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το μέλλον του ποδοσφαίρου.

Δημοσιογράφοι

Και το κερασάκι στην τούρτα αυτό που στη χώρα μας αποκαλούμε δημοσιογραφία και εφημερίδα. Οπαδικές εφημερίδες που ρίχνουν συνεχώς το επίπεδο, χωρίς να κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Κανείς δεν τους ελέγχει κανείς δεν τους πειράζει κι αυτοί ασελγούν πάνω στα αρρωστημένα μυαλά των οπαδών, εκμεταλλεύονται την αγάπη του κόσμου για την ομάδα του και περνάνε τη γραμμή της εκάστοτε διοίκησης! Δημιουργούν νέες γενιές οπαδών κάθε έκδοση των οποίων έχει χαμηλότερη ικανότητα κριτικής, οπαδοί που όλο και πιο τυφλά παθιάζονται με την όποια ομάδα τους και βλέπουν σωστό μόνο αυτό που κάνει "καλό" στη δική τους αγάπη.
Και οι εφημερίδες βλέπουν τις πωλήσεις να μειώνονται αλλά εδώ υπάρχει η αίσθηση ευθύνης του ίντερνετ  που είναι αλήθεια πως προσφέρει πολύ πιο άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση πλέον.

Εξαιρέσεις

Είναι κατανοητό ότι και στις 3 κατηγορίες υπάρχουν εξαιρέσεις που διαφέρουν από τα όσα ανέφερα. Παράδειγμα ο Σπανός και το δημιούργημα του Ατρομήτου με υπομονή και επιμονή, που άφησε το Δώνη να δουλέψει και να φτιάξει μια δουλεμένη και καλή ομάδα και που το ίδιο ελπίζω να κάνει και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος βλέποντας την οργάνωση του συλλόγου αποφάσισε ότι αξίζει να επιστρέψει στον πάγκο. Φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν και στη δημοσιογραφία όπως ο Βασίλης Σαμπράκος και κάποιοι από τους insiders του.


Μαζόχες λοιπόν ή μαζοχιστές κατά τον Παράσχο που παρακολουθούμε αυτό το θέατρο του παραλόγου, αλλά είναι και αυτές οι παραπάνω εξαιρέσεις που αφήνουν παραθυράκι στην ελπίδα ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει.. Δε μπορεί να γίνει αγγλικό, ίσως ούτε Πορτογαλικό αλλά μπορεί να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που υποφέρουμε τώρα.

Αφιερωμένο στους παράγοντες......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου